PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

  • Home
  • /
  • Fakturácia
  • /
  • Náležitosti faktúry: Základné informácie, ktoré musí obsahovať každá faktúra
Náležitosti faktúry

Náležitosti faktúry: Základné informácie, ktoré musí obsahovať každá faktúra

Faktúra je dôležitý dokument, ktorý slúži na evidenciu a dokladovanie obchodných transakcií medzi predávajúcim a kupujúcim. Pre správne a právne platné faktúry je nevyhnutné, aby obsahovali určité náležitosti. V tomto článku sa pozrieme na základné informácie, ktoré musí obsahovať každá faktúra, aby bola platná a profesionálna.

1 – Údaje o predávajúcom a kupujúcom: Faktúra by mala obsahovať údaje o predávajúcom a kupujúcom. Patrí sem názov a adresa predávajúceho (fakturujúcej spoločnosti) a názov a adresa kupujúceho (zákazníka). Tieto údaje zabezpečujú jednoznačnú identifikáciu zúčastnených strán.

2 – Identifikačné číslo faktúry: Každá faktúra by mala mať jedinečné identifikačné číslo. To pomáha pri evidencii a sledovaní faktúr a zaručuje jednoznačnosť každej faktúry.

3 – Dátum vystavenia a splatnosti: Dátum vystavenia faktúry je dôležitým údajom, ktorý označuje deň, kedy bola faktúra vytvorená. Splatnosť faktúry udáva termín, do ktorého sa očakáva, že bude faktúra zaplatená.

4 – Popis tovaru alebo služby: Faktúra by mala obsahovať podrobný popis predaného tovaru alebo poskytnutej služby. Je dôležité uviesť dostatočné informácie, aby kupujúci vedel presne identifikovať, čo bol predmetom transakcie.

5 – Množstvo a jednotková cena: Pre každý položku na faktúre je potrebné uviesť množstvo predaného tovaru alebo rozsah poskytnutej služby, ako aj jednotkovú cenu za jednu položku.

6 – Celková suma a daňové sadzby: Faktúra by mala obsahovať celkovú sumu za predaný tovar alebo poskytnutú službu. Ak je na položky uplatnená daň, je dôležité uviesť aj daňové sadzby a sumy daní.

7 – Údaje o platbe: Faktúra by mala obsahovať informácie o spôsobe platby a údaje o bankovom účte predávajúceho, na ktorý má byť platba zaslaná.

8 – Ostatné náležitosti: Okrem vyššie uvedených informácií môže faktúra obsahovať aj ďalšie údaje, ako napríklad údaje o dodacej adrese, dodacom termíne, čísle objednávky, čísle zmluvy atď.

 

Náležitosti faktúry sú kľúčové pre správnu evidenciu a právnu platnosť faktúr. Každá faktúra by mala obsahovať informácie o predávajúcom a kupujúcom, identifikačné číslo, dátumy vystavenia a splatnosti, popis tovaru alebo služby, množstvo, jednotkovú cenu, celkovú sumu, daňové sadzby, údaje o platbe a prípadné ďalšie relevantné údaje. Správne vyplnená faktúra zabezpečuje jednoznačnú identifikáciu transakcie a umožňuje plynulý priebeh obchodných vzťahov.